top of page
  • Writer's pictureSøren Lindgreen

Historien om Anour

Planer er gode, men det er ikke sikkert, at de fører dig derhen, hvor du havde tænkt. De fleste iværksættere vil kunne nikke genkendende til dette. Altid have en plan – altid vide at planen nok vil ændres undervejs.



Arash Nourinejad har altid haft lyst til at bygge – især møbler interesserede ham. Da han som 19-årig var lærervikar, var adgangen til skolens sløjdlokale en kærkommen sidegevinst. Her kunne han bygge præcis de møbler, han manglede til lejligheden, og her blev han bekræftet i, at den bedste måde at få noget til at ske, er ved gå i gang selv.


Selv om det egentligt var møbler der havde hans interesse, søgte han ind på arkitektskolen og blev her suget ind i miljøets interesse for bygninger og de levede rum. Første job efter afgang var i Dubai, hvor han arbejdede et år.


Da han kommer hjem i 2008, har finanskrisen ramt verden, og ledige arkitektstillinger er få. Hvis der finanskrisen ikke havde været der, kunne det sagtens være at Arash havde arbejdet på en tegnestue – som ansat eller selvstændig. Nu lever han af at lave og sælge designlamper.



Undervejs på en bryllupsrejse igennem Sydøstasien i 2009, startede han et tøjfirma med sin hustru. Egne design og produktion i Vietnam. Første kollektion var sommertøj i lette farverige design. Tøjet var præcist så flot, som de havde forestillet sig. Eneste lille hage var, at grundet nogle produktionsforsinkelser kom tøjet først hjem til oktober – ikke just sæsonen for sommertøj. Men tøjet skulle ud, og parret lejede en pop up butik på Istedgade i tre måneder. Og det skulle ikke bare være et lokale med nogle papkasser. Den skulle ligne en million. Bare fordi noget er midlertidigt, behøves det ikke være grimt.


Møbelentusiasten i Arash vågnede op igen, og han fik skabt et showroom med få midler. Resultaten blev godt og en dag spurgte en forbipasserende stylist om parret også boede flot og om hun måtte lave en bolig reportage af parrets hjem. At dette skulle blive vejen hen til hans første lampe, var der ingen der var klar over.



Boligreportagen førte til en mulighed for at Arash kunne vise hans møbeldesigns frem. Sengen i soveværelset var en Arash selv havde bygget, men der manglede noget godt lys over den. Noget der passede til sengen.


”Hvad nu hvis lampen kunne være lavet af det samme som sengen?” ”Hvad nu, hvis man kunne bruge en af lægterne som lampeskærm?” Der er vel kun en måde at finde ud af, om det virker: Lave en prototype. Arash tog en lægte og fræsede en dyb rille i den, fik sat en LED strip i og hængte den op. Simpel og stilren. ”…og helt perfekt” tænkte han.



Det var i 2012 – 13 år efter møblerne i sløjdlokalet og mange projekter og produkter – at den helt rigtige idé var der.


Næste skridt var at få den lavet rigtigt. Træ har det med at slå sig – blive skævt – når det fræses på den måde derudover reflekterer det ikke lys ordentligt. Der skulle altså laves en inderdel – noget af metal.



Arash er ikke specialist: Han er ikke den bedste møbeldesigner. Han er ikke lys-forsker eller specialist i smedearbejdet. Men det er heller ikke nødvendigt. Han tog kontakt først til en smed, som sagde, at det krævede en kobberspecialist – en gørtler. Den første gørtler sagde at det slet ikke kunne lade sig gøre. Hvad gør man så? Man spørger naturligvis en anden. Og nu kunne det godt lade sig gøre.


I 2012 var den første version af A-Light klar, og firmaet hed Anour. Anour betyder lys på farsi. Det er også en sammentrækning af Arash Nourinejad – navnet på grundlæggeren af virksomheden.


Det var omkring dette tidspunkt at jeg mødte Arash. Jeg drev i den periode et kontor- og værkstedsfællesskab – LOD67 – på Amager, fyldt med dygtige iværksættere. Folk der lavede møbler af svampe, nogle der designede skateparker og tøjdesignere – for at nævne nogle. Alle var dedikerede, men var ikke et sekund i tvivl om, at Arash var en man with a mission.


”Drive er f*cking alfa og omega, og drive er drevet af passion. Uden det, kommer du aldrig over alle de bump på vejen, som er virkeligheden for en iværksætter”, nærmest råber han grinende, da jeg taler med ham i vinteren 2022 i hans flotte showroom på Bredgade.


I de ni år – fra vi stoppede LOD67 – har været et vildt ride for Arash. Anours sortiment er blevet udvidet med mange flere lamper. Virksomheden er vokset og navnet er kendt nationalt og internationalt.


”Men det kommer ikke af sig selv, og man skal være klar på at ting går galt og på at kunne se disse tilbageskridt som muligheder. Hvis du kan det, og hvis du husker på at du hverken kan eller skal gøre alting, så er det muligt”, siger han som vi er ved at sige farvel.


Læs mere om Anour her




Comments


Commenting has been turned off.

Top Stories

bottom of page