top of page
  • Writer's pictureSøren Lindgreen

Hyldest til de ikke-kendte vigtige

Vi er alle vigtige. Men der er nogle som sætter et større mærke på eftertiden, end de fleste af os andre. Der er superstjerner som konger, kunstnere og kendte købmænd, og så er der enorm mange andre, som ikke er kendte, men som har været skabende kræfter alligevel. En af dem er Erik Rasmussen.


I dag tænker de fleste på grundlæggeren af Mandag Morgen, og han fortjener bestemt en fortælling. Men her skal det handle om hans navnebror fra Nørrebro som i 1950’erne var med til at grundlægge statskundskab.


Professor ved Institut for Statskundskab Peter Nedergaard har skrevet en biografi om Erik Rasmussen. Rasmussen blev cand.mag. i 1942, hvorefter han arbejdede på Hassings Forlag. Året efter blev han ansat som timelærer på Statens Kursus for Studentereksamen. Han arbejdede som gymnasielærer indtil han fik en nyoprettet stilling professor i statskundskab på Aarhus Universitet i 1959. Han blev opfordret af professor Troels Fink til at søge stillingen. Samme Fink havde i 1955 talt med Rasmussen om muligheden for at skabe statskundskab som selvstændigt fag. Igennem stilfærdigt lobbyarbejde kom forslaget på finansloven i 1958. Rasmussen kunne søge stillingen, da han sideløbende med arbejdet som gymnasielærer var begyndt et forskningsarbejde. I 1955 blev han dr.phil i historie på baggrund af en disputats om Kurantbankens Forhold til Staten 1737-73. Erik Rasmussen blev ved med at forske – bl.a. i velfærd og komparativ politik.


Arbejdet med at forme et nyt studie der skal studere det samtidig samfund, var naturligvis præget af selvsamme samfund. Og i 1960’erne og 70’erne var der store omvæltninger, som ikke mindst blev mærket på universiteterne. Den store historie bliver glimrende belyst i den ‘lille’ historie om Rasmussen.


Peter Nedergaards biografi fortæller historien om mennesket, forskeren og den politisk aktive Erik Rasmussen. Det er ikke en sprudlende fortælling, men en fortælling præget af et ønske om at mindes en vigtig forsker. Bogen er skrevet på baggrund at samtaler med Rasmussens familie, kildemateriale samt Rasmussens egen upublicerede bog Min mandoms muse: Statskundskaben fra 1990. Rasmussen døde i 1995 – 78 år gammel.


Samfundsfag blev naturligvis ikke kun skabt af en mand. Men Erik Rasmussen var med til at forme et fag, der har udklækket tusindevis af kandidater, der senere har været med til at forme Danmark. Sådanne ringe-i-vandet-fortællinger er interessante.

Der findes i 1.000-vis af historier derude som venter på at blive fortalt. Historier der kan gøre os klogere på samtiden, minde os at intet sker af sig selv og inspirere til egen handling.


Top Stories

bottom of page