top of page
  • Writer's pictureSøren Lindgreen

Hvordan landshold kan motivere til bevægelse og sammenhold
Introduktion

Skateboardlandsholdet er en ung organisation i en sport med mange år på bagen - vi begyndte den egentlige organisationsopbygning i forbindelse med at Skateboard blev en del af OL-programmet i Tokyo i 2021.

På landsholdet er der både drenge- og pigeskatere, og vi er meget opmærksomme på at have så stor kontakt til gaden og de lokale skatemiljøer som muligt. Mange i skatemiljøet har ikke kunne finde sig tilpas i traditionelle idrætstiltag: faste tider, etablerede regler eller krav til dyrt udstyr har fået dem til at holde sig væk.

Sådan er det ikke i skate. Skateboarding har altid dyrket en ret unik form for uformel sidemandsoplæring - alle kan stå sammen og lære af hinanden uagtet køn, forældreindkomst og alder. Vi er gadens sport. Vi er sport for skolens dygtige børn, for dem der keder sig, for dem der vil skabe egne regler og for dem der har svært ved at finde et fast ståsted.

Det normale hos os er en blandet pose bolsjer.

I landsholdsorganisationen har vi fokus på at skabe et elitemiljø og arbejde for, at Danmark klarer sig godt i de internationale konkurrencer. Men vi er enormt fokuseret på, aldrig at glemme hvorfra vi kommer.

I den forbindelse ville vi en tur rundt i landet og besøge forskellige skate parks. Formålet med projektet er at tale med de lokale skatere og unge med interesse for skate. Vi vil vise hvad drengene og pigerne på landsholdet kan, og de vil fortælle deres historier. Konkret tænker vi en blanding af opvisning, skate sammen med landsholdet, workshop, oplæg samt fællesspisning.


Med generøs støtte fra Spar Nord Fonden og Lauritzenfonden og kæmpe hjælp fra politikere og ansatte i Frederikshavn, Aalborg, Esbjerg, Sønderborg, Slagelse, Rudersdal og Helsingør lykkedes det os i 2023 at tage første skridt på en rejse, hvor vi vil undersøge hvordan en landsholdsorganisation som skateboardlandsholdet kan hjælpe til at skabe trivsel, motivation og bevægelse rundt om i landet.


Denne lille rapport er en opsamling. Vi håber, at den vil kunne inspirere andre til at gå videre med lignede samarbejder.


Rapporten kan hentes her som PDF:

Hvordan kan landshold motivere til bevægelse og sammenhold
.pdf
Download PDF • 2.46MB


Bevægelse

Skateboarding er bevægelse. Det er konkret fysisk bevægelse – altså det her med at holde balancen på et lille bræt med endnu mindre hjul på underlag der ofte går enten stejlt op eller ned. Men det er også en kulturel bevægelse. En livsstil og verdenssyn.


Som vores træner Thomas Kring siger:

”Skateboarding handler om mere end at lave tricks på et skateboard. Det er en kultur og et mindset.

Gør-det-selv-tankegangen er stærk i skatemiljøet: Vi har altid bygget tingene selv, lavet vores egne arrangementer, optaget film og åbnet egne butikker. Vi gør det i fællesskaber, og jeg tror, at den tankegang kun er blevet vigtigere at lære i en tid, hvor flere og flere blot forbruger fremfor at skabe egne ting. Det handler om at turde og prøve. Både på rampen og i livet. Når man falder, så rejser man sig op med hjælp fra de andre, og hopper op på brættet igen.”Billede 1: Smilla Alsbirk fra landsholdet er flyvende

På touren har vi mødt 100-vis af unge. Nogle har skatet i årevis, andre er lige begyndt, og andre prøvede første gang med en landsholdsatlet som sparringspartner.


Vi vil gøre det til en fast del af vores organisation at komme ud og inspirere. Vi håber at kunne komme landevejene igen til næste år.Hvad kunne man ellers gøre?

Det vil være oplagt at komme ud på fx skoler og fortælle om DIY-kulturen i skateboarding, og hvordan den kan oversættes til andre sammenhænge. Tankegangen er ikke afhængig af om hvorvidt man står på skateboard.

Sammenhold

I skatekulturen er der et fantastisk sammenhold. Man skater sammen på tværs af køn, alder og grænser, og alle skatere kender til, at lige gyldigt hvor man kommer hen, så kan man finde venner i en skatepark. Den form for sammenhold vil vi gerne fortælle om…og ikke mindst vise og dyrke.


Sammenhold sker ikke af sig selv. Det kræver engagement og åbenhed, og vi tror at det er noget der kan vokse over tid. Vores anbefaling er derfor at huske at gentage events. Måske ikke hvert år (dertil er der for mange byer), men så ofte som muligt.


Vi vil ud og møde så mange lokale som muligt, og være med til at gøre vores sports økosystem stærkere. Det kræver tillidsfulde samarbejder med lokale udøvere (hos os skatere), organisationer og institutioner. Hvis vi kan være med til at formidle kontakt mellem sådanne aktører – en kontakt som kan blive tættere også når vi er væk fra byen igen - er vi glade. Det er noget der kræver benarbejde, og klare forventningsafstemninger, og det er det hele værd!

På Motivation Tour har vi i alle kommunerne mødt et godt sammenhold mellem kommunale og frivillige aktører. Sammenholdet og samarbejdet har taget mange former.


I Frederikshavn var vores opvisning en del af en byfest. Her var det altså et samarbejde mellem forvaltningen, ungdomsskolen, handelsstandsforeningen og lokale skatere. Tak alle – ikke mindst Christian.

I Esbjerg var der tale om et samarbejde mellem NGO’en GAME Streetmekka og kommunen – hvor GAME trak et stort læs med planlægning og afvikling – tak for det Robert!

I Aalborg var det lokale skatekræfter og en privat skateboard-butik der var drivende. BossShop kan alle i Aalborg være stolte over.

I Sønderborg kunne arrangementet ikke være sket uden stærke kræfter i den lokale skatehal i et forbilledligt samarbejde med kommunen. Tak Mette og Lykke.

I Ribe var lokalpolitikerne der stod forrest og hjalp til med det praktiske. Jørgen; sikke et vildt engagement du har lagt i kulturlivet.

I Slagelse / Korsør var det også powerhold bestående af folk fra forvaltningen og lokale skatekræfter. Også i Slagelse kommune er der flere skatesteder og -foreninger, men alle hjalp til, også selv om landsholdet kun kunne besøge et sted. Hvis der kunne eksisterer samarbejder mellem lokale kræfter og kommunen på alle andre områder, ville vi alle være et godt sted. Tak til Signe, Thomas og alle jer andre!

I Rudersdal var det ungdomsforvaltningen, der var primus motor. Tak Sarah for fantastisk feedback og fleksibilitet når planer skal ændres. Tak Knud for at sende os godt afsted.

I Helsingør var det et powerteam af forvaltning og lokale aktører der fik en fantastisk aften stablet på benene. Above and beyond! Tak til Sofie og hele det fantastiske ja-agtige-hold.


Alle steder er vi blevet mødt med en stor velvilje og ja-hatte skruet godt fast. Mottoet har hele vejen igennem været; ”Ja, det løser vi sammen!”


Det er inspirerende, og vi er sikre på, at de forskellige kommuner kan lære af hinanden. Den videndeling vil vi gerne være en del af.


Vores anbefaling er, at man skal sikre sig at der er lokale ildsjæle inden for idrætten og beslutningsdygtige kommunale aktører samlet tidligt i planlægningsfasen.

Kan arrangementer blive holdt samtidig med andre events, kan det være en fordel.
Billede 2: Landsholdet hylder den fantastiske ildsjæl Mette Lauridsen for hendes kæmpemæssige arbejde for skateboarding i Sønderborg


Hvad kunne man ellers gøre?

Man kunne arbejde tættere sammen med det lokale erhvervsliv eller organisationer (fx skoler). Se mere nedenfor om vores refleksioner om eksterne samarbejdspartnere.Aktiviteter

Vi havde i planlægningsfasen regnet med at hver event skulle have indslag som opvisning, social skate, fællesspisning, sundhedstips og workshops i form af fx Q&A. Det samlede forløb var planlagt til at vare fire timer per by. Fire timer viste sig dog at være for lang tid.


Vi vil klart anbefale, at det ikke kun er en opvisning, men at det sociale er i højsædet.Billede 3: Landsholdsatlet Viktor Solmunde hilser på lokale under opvisningOpvisninger

Når eliten kommer forbi – i dette tilfælde skateboardlandsholdet – så kommer mange for at se dem. Se hvad de kan og blive fascineret af deres evner. Det er super vigtigt, og noget vi vil anbefale alle organisationer at gøre.


Vi havde en kommentator med til alle stederne, som forklarede publikum hvem der var hvem og hvilke tricks de lavede. Opvisning fungerede meget fint og skal stadig være en hovedbegivenhed.Billede 4: Det er super vigtigt - især inden for skateboard - at der en speaker til opvisningerne: En som kan fortælle hvem der er hvem, og hvilke tricks der bliver lavet. Derudover en som kan være med til at forkorte afstanden mellem eliten og bredden. Husk grin

Selfies og autografer

Det er sjovt at møde sine idoler. Vi gjorde meget for at tale med de fremmødte og give autografer -også selv om nogle af vores unge atleter lige skulle vænne sig til det. Flere lokale – bl.a. den kommunale ildsjæl Christian Mikkelsen fra Frederikshavn – pointerede at vi altså er nogles helte, og vi skal tage det på os. I har helt ret – og det er noget vi vil øve os i.
Billede 5: Autografer og selfies er vigtige, og man skal som landshold tage sig tid til det (og huske masser af tuscher!)
Skate-lege

En smutvej til venskaber er legen. Vi fandt hurtigt ud af, at det var igennem små konkurrencer og lege, at vi bedst mødte hinanden og fik aktiveret publikum. Det havde vi ikke planlagt i så stor grad, men det virkede fantastisk. Det skal være en hovedhjørnesten i de kommende besøg.Billede 6 Landsholdsatlet Nicklas Sundgaard konkurrerer med lokale skatere i skate-lege
Workshops

Som forberedelse på touren havde vi talt med de forskellige partnere om at afholde workshops til selve arrangementerne. Men i praksis viste det sig, ikke at være en god idé: Folk ville hellere bare skate, hygge sig og tale uformelt med hinanden. Ingen havde lyst til foredrag.


Vi vil ikke anbefale workshops i form af foredrag til arrangementer som disse, men klart anbefale at organisationerne (det kunne være skateboardlandsholdet) kom ud på fx skoler og holdte oplæg.


Vi kan dog høj grad anbefale uformelle workshops, som fx det at lære at skate af en landsholdsatlet.
Billede 7: Atlet og landstræner Mads Christensen lærer en deltager i Sønderborg at stå på skateboard for første gang
Fysioterapi og viden om sundhed

Vi havde vores fysiske træner Peter Willén med ude til de forskellige events. Her satte han sin mobile behandlingsbænk op, og gav deltagere mulighed for at komme forbi til en behandling eller til at få besvaret spørgsmål. Eliteidræt handler om at træne kroppen (og ikke kun trickene) og have styr på sin diet (uden at blive fanatisk). Skatekulturen har haft ry for at handle meget om fest og farver. Det gør den også, men man kan ikke konkurrere på internationalt niveau med dårlig kondi. Det vil vi gerne fortælle alle.

Vi anbefaler at have fysisk træner med samt lave simple kost- og træningsvejledninger som folk kan tage med hjem.
Billede 8: Vi havde vores fysiske træner og fysioterapeut Peter Willén med på touren. Bænken kom frem og alle spørgsmål blev besvaret. Her på Billeshave Efterskole.Fællesspisning

Alle steder spiste vi med de lokale. Det er hyggeligt og socialt. Vi vil anbefale at have det som en del af et arrangement – kan også blot være en vand og noget frugt. Men det skal ikke være det der tiltrækker folk. Vi vil ikke anbefale, at det kommer på reklamerne for arrangementet, da det kan flytte fokus fra det primære (i vores tilfælde bevægelse og sammenhold).

Det der virker bedst, er forsmurte sandwiches eller pizzaer.
Billede 9: Fællesspisning er en super måde at møde hinanden på. Her i Multiparken i Helsingør hvor de lokale kræfter fra kommunen var en kæmpe hjælp og inspirationHvad kunne man ellers gøre?

Præmier: Om man kan lide det eller ej, så er konkurrence- og præmieelementet en kæmpe motiverende faktor. I 2023 havde vi ingen præmier – fx for bedste tricks eller som en del af skate-lege. Det kan være t-shirts, nøgleringe, klistermærker eller skateboards.

Det vil vi have med til næste år.


Uniformer: Nogle publikummer havde, forståeligt nok, svært ved at skelne mellem hvem der var fra landsholdet og hvem der var ’normal’ skater. En hjælp til dette kunne være en slags uniform – fx ens t-shirts til landsholdsatleterne. Det havde vi ikke i år, men det kunne man evt. gøre næste gang.


Eksterne samarbejder – når der skates andre steder end i skateparker

På vores Motivation Tour kom der samarbejder på benene, som ikke var en del af den første planlægning. Det har været en kæmpe fornøjelse, og noget vi vil forsøge at gøre mere af.


Billeshave Efterskole

På Billeshave Efterskole er der en skatelinje. Da vi alligevel kørte vejen forbi på vej til Nordjylland, aftalte vi med deres skate-underviser, at vi ville komme forbi på et surprise visit.

Det var en kæmpe overraskelse for eleverne: pludselig var landsholdet til deres undervisning. Vi tror på, at sådanne besøg skaber inspiration og motivation, der forplanter sig. Og så er det bare enormt morsomt at skate med unge drenge og piger, der er i gang med sammen at blive bedre.


Vi vil meget gerne på flere surpise visits, og kan anbefale alle at gøre det. De små lokale møder kan have en større effekt på den enkelte, end helt store events.
Billede 10: Landsholdet sammen med skatelinjen på Billeshave Efterskole.
Billede 11: På Billeshave Efterskole havde vi - udover social skate - en gæsteoptræden i undervisningen på skatelinjen. Der blev talt om landsholdsmuligheder og god træning.Helsingør Svømmehal

I forbindelse med arrangementet i Multiparken i Helsingør, foreslog Helsingør Svømmehal os, at vi kunne afslutte dagen (og touren da det var sidste stop), ved at komme i svømmehallen.

De ville aftenåbne den for os, anskaffe store baderinge og sørge for at vi kunne vise skatefilm på storskærm. Det ville være for landsholdet og de besøgende til eventet.


De ville hjælpe os med en fantastisk aften, og vi kunne hjælpe dem med at sætte fokus på svømmehallen. Vi takkede ja!

Senere i planlægningen spurgte de, om vi kunne skate inde i svømmehallen. Sjov forespørgsel. Vi holdte møder og fik skaffet obstacles til at skate på. Få dage før eventen måtte hallen dog desværre lukke pga. frygt for listeria.


Vi aftalte at vende tilbage, og glæder os over den store velvilje og deres lyst til at tænke ud af boksen.
Hvad kunne man ellers gøre?

Vi vil gerne arbejde sammen med flere NGO’er og, sammen med lokale aktører, undersøge muligheden for at finde alternative steder at skate.


Samarbejde med det lokale erhvervsliv, har vi endnu ikke afprøvet, men vi er helt sikre på, at der er kæmpestore muligheder der ligger og venter på at blive aktiveret.

Hvis det kan betyde et tættere samarbejde mellem lokale foreninger (hos os skatere) og erhvervslivet, tror vi, at alle vil vinde.

PR – ekstern kommunikation

Vi lavede en PR-kampagne sammen med vores grafiker: plakater og videoer, som vi delte på vores sociale kanaler. Undervejs lavede og delte vi videoer – alt sammen med til at skabe opmærksomhed.


De enkelte kommuner lavede – i varierende grad – reklame for arrangementerne. Nogle gjorde meget: som Sønderborg der lavede digitale pyloner ved indfaldsvejene og Frederikshavn der havde store plakater i gågaden og lokalavisen.


Den lokale opmærksomhed er altafgørende, og kan altid blive bedre.

Billede 12: En af vores PR-billeder til deling på de sociale kanaler: Lavet af knalddygtige grafiker Kristina GordonBillede 13: Kan man lave arrangementet som en del af et større arrangement kommer der flere besøgende.


Hvad kunne man ellers gøre?

Vi skal være bedre til at tale kommunikation med de lokale aktører, og sikre at de har godt materiale de kan dele. Vi kunne ligeledes laves små videoer, der forklarer hvad folk i de forskellige byer kan forvente at opleve.
Forventningsafstemning – intern kommunikation

Med alle byer, har samarbejdet været godt. Nogle byer har været helt fabelagtige. Der hvor det virker bedst, er, ikke underligt, der hvor der er en klar lokal projektejer og hvor opgaverne er klare og klart fordelt.


Motivation tour var vores første tur, og derfor kunne vi ikke altid give byerne klar besked om hvad de kunne forvente. For at gøre processen bedre, afholdte vi fysiske møder i alle byerne, i god tid inden selve arrangementet. Meget ville sikkert kunne klares over telefonen, men at mødes og sammen helt konkret kunne kigge på omgivelser er, mener vi, nødvendigt. Det vil vi anbefale alle, og vil også gøre det næste år.
Logistik

Vi havde i den første planlægning tænkt ud fra logikken 1 dag – 1 by. Det virkede ikke i praksis. Det var bedre for holdet, at vi lagde flere besøg tæt på hinanden. I Jylland besøgte vi seks byer på tre dage. Det fungerede godt – dog med den væsentlige tilføjelse, at der skal være tid nok i planen til at holdet kan være klar til det fastsatte starttidspunkt. Det var vi ikke altid helt gode til på touren i 2023 (Frederikshavn: næste gang gør vi det bedre).

Billede 14: Vores gode chauffør Esmail

Kontakt

Kunne I tænke jer at vide mere om vores erfaringer med Motivation Tour 2023, om landsholdets arbejde generelt eller om hvordan man kan lære at lave en ollie, så tag fat i os:


Søren Lindgreen – Partnership Manager

5127 9719Find os også på Instagram, Facebook, TikTok eller Youtube


Comments


Commenting has been turned off.

Top Stories

bottom of page