Søren Lindgreen
Utroligt meget handler om økonomi
En undersøgelse fra Finanstilsynet viser, at knap 48% af personer i alderen 25-75 år kan svare rigtigt på tre spørgsmål om regnefærdighed og 50 % kan svare rigtigt på tre spørgsmål om finansiel forståelse. Se spørgsmålene nedenfor.
Hvis kun halvdelen af de voksne har styr på småkagerne, hvordan er det så ikke for vores elever? Tjaa. En anden undersøgelse fra Finanstilsynet viser, at 30 % af de unge mellem 18 og 25 år har et forbrugslån, 35 % sparer ikke op, 14 % kender aldrig størrelsen på deres månedlige udgifter, og 10 % har optaget lån for at kunne betale regninger. Din økonomi – dit ansvar Økonomisk forståelse er vigtigt, og noget vi mangler. Jeg får tit spørgsmål af basal privatøkonomisk karakter, og svarer efter bedste beskub. Som underviser i bl.a. Erhvervsøkonomi tænkte jeg, at jeg havde styr på det meste. Efter at have læst Din Økonomi af Michael Møller og Niels Christian Nielsen – begge professorer på CBS – fandt jeg ud af, at der var mange økonomiske sammenhænge, jeg ikke lige havde tænkt over.
Bogen er en grundig introduktion til private personers omgang med penge. Den er delt op i tre dele.
Første del behandler de grundlæggende logikker i økonomisk forståelse: Hvad er økonomi? Hvilke grundregler bør man kende? Hvordan forholder man sig til risiko og opsparing? En af hovedpointerne er, at du nok ved mindre om økonomisk logik, end du lige går og tror, men at du opfører dig, som om at du har styr på det. Hvis du lærer nogle få simple regler, som drop rejse- og forbrugsforsikringen, husk at have en økonomisk buffer til uforudsete udgifter, undgå spil, og hvis ikke, gør det kun for sjov (på samme måde som det kan være sjovt – og en sikker udgift – at gå i biffen). De store økonomiske beslutninger drejer sig om arbejde, pension, bolig og testamente – her skal du sætte dig grundigt ind i tingene. Tommelfingerreglen er, at du skal se på din økonomi ud fra din livstidsindkomst, og ikke de forløbne måneders budget.
Anden del er et noget dybere dyk ned i investeringernes verden. Spændende, men kan skimmes, hvis man ikke lige står og skal investere stort. Take away her er forfatternes DAKOLOS-regel: De Andre Kan Også Læse Og Skrive.
Lad nu for himlens skyld være med at tro, at du ved mere om investeringer end markedet. Beslut dig hellere for om du vil investere, hvor meget du vil investere og med hvilken risikoprofil, og lad så andre om at gøre det for dig.
Tredje del vender tilbage til hverdagsøkonomien. Her er mere nyttig viden om valg af pensionsmodel, bank og bolig. Her er forklaringer på, hvorfor forældrekøb ikke altid er en god idé eller hvorfor det kan være dyrt at støtte velgørende organisationer. Og husk så aldrig at købe noget på feriens første dag. Din økonomi er interessant, men nok også grundigere end hvad de fleste lige synes er interessant. Samme forfattere har dog også skrevet en lidt mere introducerende version af bogen. Kurser om privatøkonomi På alle skoler burde der arrangeres vidensdage om basal økonomisk forståelse. Det vil hjælpe os til bedre at forstå vores private økonomi, forstå skolens økonomi og til at guide vores elever til bedre at kunne håndtere deres privatøkonomi. Få en fra kollegiet til at holde oplæg eller hyr nogle udefra. Indtil da, kan du starte med en af de mange bøger om privatøkonomi eller gå på opdagelse i en guldgrube af lettilgængelige information om økonomi på Finanstilsynets hjemmeside Råd til Penge.
Din økonomi Michael Møller og Niels Christian Nielsen Akademisk forlag
Comments